Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Στις 21 Μαΐου η τακτική αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αιγίου για την οριστική παύση του έργου


  Στις 21 Μαΐου θα εκδικαστεί η  τακτική αγωγή των προέδρων των τοπικών συμβουλίων Δυτικής Αιγιάλειας στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αιγίου για την  απαγόρευση της κατασκευής του ΧΥΤΑ Παπανικολού. Το έργο είναι παράνομο γιατί:
  • Η περιφέρεια ήταν υποχρεωμένη να έχει ήδη διενεργήσει (όπως ρητά ορίζεται μέσα στην αρχική μελέτη της περιφέρειας) ΠΡΙΝ την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας υδρογεωλογική μελέτη του χώρου που προορίζεται για ΧΥΤΑ. Αυτή μελέτη δεν έγινε.
  • Στο χώρο που έχει επιλεγεί (και έχει αρχίσει να κατασκευάζεται) διέρχεται υδατόρεμα και υπάρχουν επίσης πηγές. 
  • Ο νόμος 4042/2012 επιβάλλει ιεράρχηση στη διαχείριση των ΑΣΑ. Στην εν λόγω ιεράρχηση, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, τη δεύτερη η επαναχρησιμοποίηση, την τρίτη η ανακύκλωση, την τέταρτη η αξιοποίηση και την πέμπτη και τελευταία η διάθεση (δηλαδή σε κοινά ελληνικά το θάψιμο) . Το να κατασκευάζεται σήμερα ένας ΧΥΤΑ χωρίς να προηγηθούν τα προηγούμενα στάδια, μάλιστα δε ανατρέποντας πλήρως την επιβαλλόμενη ιεράρχηση, είναι απολύτως παράνομο.

   Επίσης, για τους παραπάνω λόγους έχει ήδη κατατεθεί, από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας  αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εναντίον της υπουργικής απόφασης που χρηματοδοτεί το έργο (26/03/2013) παρανόμως από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσόν 7.200.000 ευρώ.

1 σχόλιο:

gavgav είπε...

Για να δούμε αν τελικά η δικαιοσύνη θα κάνει σωστά τη δουλειά της. Φυλακή χρειάζεται σ' αυτούς που πήραν τέτοια απόφαση για την κατασκευή του "αργού θανάτου των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλοντος".........